Новата версия на WordPress 3.9 “Smith”

Точно по график и буквално дни след появата на версия 3.8.3 излезе и версия 3.9 на най-дорбата платформа за управление на съдържание WordPress. Не сме писали нищо за версия 3.8.3 защото в нея беше решен един малък проблем, който изникна в предходната версия. Проблема беше в модула за бърза чернова от таблото в началния екран на администрацията на WordPress.

И така без повече забавяне Ви представяме последната версия на WordPress, която носи името на поредния голям джазмен Джими Смит. В тази версия усилията са концентрирани в админ частта – по-голям TinyMCE (едитор), преглед на галерии от снимки, плейлисти от медиа файлове, подобрен интерфейс на джаджите и преглед на живо на темите. Продължаваме с детайли за по-важните промени в WordPress 3.9.

 

Гладко редактиране и работа с медиа файлове

Визуалния редактор е доста подобрен, както “под капака” така и като интерфейс и взаимодействие. Новата версия 4 на TinyMCE, новата версия на модула за качване на файлове Plupload, добавен е бутон за хоризонтална линия и някой малки промени във визията на доста от бутоните. Освен това новия редактор позволява да се виждат галериите, които сте създали, вместо да ви показва само жълтия правоъгълник където трябва да се покаже Вашата галерия. Вече ще можете да виждате галериите по същия начин, по който досега виждахте снимките в публикациите.

И още хубави неща. Добавена е възможност да влачите и пуснете (drag & drop) снимка от Вашия компютър доректно в публикацията. Форматирането на снимката се прави автоматично за да пасне точно на публикацията.

IWS WordPress 3.9 editor interface

Подобрен редактор

Новия редактор е по-бърз, по-достъпен и поддържа мобилни устройства. Вече можете да поставяте текса от Вашата текстообработваща програма без да губите време за изчистване на неправилното форматиране. (Да става въпрос за Microsoft Word)

 

IWS WordPress 3.9 image editing

Редактирайте снимките лесно

Вече имате достъп до инструменти за изрязване и завъртане в редактора и така ще можете да редактирате снимките си без да излизате от публикацията. Можете също да променяте размера им за да паснат иделано на Вашите желания.

IWS WordPress 3.9 Drag and drop

Качете снимките директно

Искате да сложите снимка. В новата версия на WordPress можете да я пуснете в публикацията и готово. Без допълнителни прозорци и отваряне на медиа панел. Изберете снимка хванете я и я пуснете в публикацията – по-лесно от всякога. 

IWS WordPress 3.9 playlist

Аудио видео екстри

Вече можете да покажете Вашите видео клипове или песни в прекрасен плейлист. За да създам показания плейлист ми отне точно една минута. Качих песните, направих плейлиста и го сложих в публикацията. Супер е.

IWS WordPress 3.9 gallery

Галерия в реално време

Вече можете да виждате галерията от снимки директно в редактора, точно както ще бъде в публикацията. Без повече жълти правогълници, които маркират къде ще бъде галерията.

IWS WordPress 3.9 widgets

Преглед на джаждите “на живо”

Досега се ползваше интерфейса влачиш-пускаш, който постави стандарт в този тип интерфейси когато беше представен. Явно е дошло време за промяна. Програмистите са направили доста промени в ядрото за да направят интерфейса на джаджите много мощен. Вече можете да виждате промените в реално време. И освен това са добавени следните нови възможности – редактиране, добавяне, подреждане, премахване.

Вече можете да редактирате джаджите от панела за настройване на темата и да преглеждате всичко в реално време. Щом постигнете резултата, който искате просто натиснете “Save”.

Има и подобрения при титулните картинки. Можете да качвате, оразмерявате и управлявате титулните картинки много по-лесно.

Уникален каталог с теми

IWS WordPress 3.9 theme browser

Много подобрения и в тази част. WordPress 3.9 има чисто нов каталог с теми, който ще Ви помогне много при избора на тема. Добавени са нови и популярни теми от WordPress.org, които се зареждат в каталога веднага. Има мощен филтър за да направите търсенето още по-прецизно. Можете да тествате темата “на живо” за да видите дали всичко е както трябва.

Под капака. За програмистите

Ще оставя всичко в тази секция на Английски език защото повечето неща касаят терминология, която е важна и ще се промени много при превода.

Semantic Captions and Galleries

Theme developers have new options for images and galleries that use intelligent HTML5 markup.

Inline Code Documentation

Every action and filter hook in WordPress is now documented, along with expanded documentation for the media manager and customizer APIs.

External Libraries

Updated libraries: TinyMCE 4, jQuery 1.11, Backbone 1.1, Underscore 1.6, Plupload 2, MediaElement 2.14, Masonry 3.

Improved Database Layer

Database connections are now more fault-resistant and have improved compatibility with PHP 5.5 and MySQL 5.6.

New Utility Functions

Identify a hook in progress with doing_action() and doing_filter(), and manipulate custom image sizes with has_image_size() and remove_image_size().

Plugins and themes registering custom image sizes can now register suggested cropping points. For example, prevent heads from being cropped out of photos with a top-center crop.

Преди да обновите до 3.9

Сигурен съм че на всички ще Ви харесат новите промени и ще ги искате за Вашия сайт час по-скоро. Важно е обаче да пуснете новата версия правилно (т.е. без да унищожите уеб сайта си). Повечето сайтове, които ползват WordPress имат поне 10 плъгина и тема, която ползва доста библиотеки за да е адаптивна и да изглежда супер. Ето защо е много важно да се подготвите добре преди да обновите версията на WordPress. Ето няколко съвета от нас как да се подготвите:

  • Проверете дали темата е съвместима с версия 3.9. Можете да направите това на сайта на създателите и.
  • Проверете всички плъгини, които ползвате. Трябва да има поне няколко човека, които да са написали отзиви дали даден плъгин работи или не с новата версия. Ако не е съвместим, може да си създадете доста главоболия докато го оправите.
  • Архивирайте целия уеб сайт и базата данни също. Вашата хостинг компания може да има бекъп функция, ако няма ползвайте плъгин на WP за това. Можете да го направите на ръка ако искате.

Ако имате съмнения дали ще тръгне всичко е по-добре да изчакате седмица или две докато разработчиците на темата и плъгините, които ползвате имат време да пуснат нова версия.

Материали: http://codex.wordpress.org/Version_3.9; WordPress About page; Smashing MagazineСнимки: WordPress about page, Smashing Magazine